dilluns, 10 d’agost del 2009

El doble llenguatge a Amèrica.


Darrerament, he aguardat prudentment silenci sobre el tema de Veneçuela, mentre es succeïen els atacs des dels mèdia espanyols contra el seu govern bolivarià. De nou es qüestionava la llibertat d'expressió, després de que es promogués una llei ( que finalment pareix haver estat retirada pel congrés ) per a regular alguns aspectes del paper dels mitjans de comunicació en el pols per derrocar al president electe, els agrade més o menys, per la majoria de veneçolans. Aquesta llei, per exemple, tipificava la manipulació, en casos en els quals es difongueren falses notícies que posaren en risc l'estabilitat del país. Això fou el que va fer per exemple RCTV durant el colp d'estat del 2002, quan s'afirmà que hordes de chavistes havien matat un opositor, mentre que el que passà fou justament el contrari. A RCTV, el govern no li renovà la llicència, però encara així, l'oposició controla la totalitat dels mitjans privats. Sovint en els magazines o pseudo-debats de globovisión es fa una apologia directa de l'assassinat de Chàvez.
Per això trobe interessant aquesta entrevista, en la qual el president s'enfronta-i desarma- a la periodista colombiana uribista Vicky Dávila. On és que hi ha llibertat d'informació i on no? Mentre que el president respon sense por i amb arguments, el govern d'Uribe, utilitza a periodistes en nòmina, per a fer propaganda de la seua polèmica política exterior.
Cal dir que l'escalada de la violència que s'apropa, amb la instal·lació de bases nord-americanes a Colòmbia és preocupant, i l'administració Obama pretén tornar a l'època més negra de La Escuela de Las Américas.
Ja s'ha demostrat que l'Obama és un llop amb pell de corder, que ha jugat brut en el cop d'estat a Hondures. Dient una cosa però movent fitxes per baix de la taula. Però amb Veneçuela millor no jugar brut, el petroli i els seus F16 poden resultar una digestió difícil per als seus plans en la regió.
Pero millor mireu el vídeo, que Chávez, amb la seua xerrameca habitual ho deixa tot molt clar.

1 comentari:

Anònim ha dit...

la vicky esta és una tòtila de molt de cuidao. Així és el periodisme de la oligarquia a Colòmbia: un bell somriure, dues cames boniques i cap tipus de coherèrencia peridística, si fins i tot li mancava informació a l´estrella estrellada d´ RCN!.
En fi, poques vegades li ho posen tant fàcil a Chávez, que repassa el seu discurs amb un punt socarrón, encara que, i per fortuna, una miqueta més contingut de l´habitual.