dissabte, 5 de desembre del 2009

Diada

A Mallorca, la diada nacional és el 31 de desembre. Es celebra la conquesta de Jaume I de l'illa, no cal dir que com la majoria de conquestes, aquesta es dugué a terme mitjançant una massacre.
De vegades, les nacions tendeixen, per patriotisme ranci, a deconstruir la seua història i mitificar allò que censuraríem quan és un tercer el que ens ha fet el mateix a nosaltres. En fi, no estic massa d'acord en celebrar els genocidis, malgrat que aquests siguen el punt de partida de l'existència del nostre país. De tota manera, la història de la humanitat està farcida de conquestes sagnants, de matances, d'opressió, en això ni hem estat els primers, ni segurament els millors. Nosaltres els catalans sempre hem fet aquestes coses sense massa convicció, no en va ens trobem on ens trobem, i no hi ha tampoc massa cosa de la qual avergonyir-nos, almenys en comparació amb la majoria de civilitzacions. Però crec que tampoc cal fixar-nos en això, el mal ja està fet, i preferisc quedar-me amb l'exercici de trobada de persones que malgrat tot, existim.
I tant és el passat, el que conta és que hui, a l'entrada del segle XXI, encara som un poble mediterrani, amb una cultura viva, i amb persones que tenen ganes de poder seguir sent com són durant molts anys, podent parlar als nets en la mateixa llengua que li transmeteren els seus pares, i encomanant una visió del món lligada a la terra que habitem, i a la mar que transitem.
Aquesta força, aquesta voluntat, és un tsunami que no es pot aturar.
I d'això va el cartell que he dissenyat per a la manifestació. Només hi ha una signatura, símptoma de la unitat de tot l'independentisme de l'illa. Junts som com una gran ona.

6 comentaris:

Enmig de la mar ha dit...

Mestre,

abans de res, enhorabona pel cartell, guapíssim, i per la roda de premsa d'ahir...Vaig veure les notícies a TVMallorca i em fereu una enveja terrible!!

Sobre el que comentes de la Diada, estic molt d'acord: és un tema que no m'havia preocupat molt fins fa uns anys. Però quan vaig viatjar a Granada, veient tota la influència i presència àrab, vaig pensar que tampoc feia tant que els havíen expulsat d'allà, si bé més temps que de Mallorca. Els casos no són comparables, car a Mallorca hi va haver un canvi poblacional del 100%, i com tu bé dius la història és així. Però el viatge em fa moure a plantejar-me les coses des d'un altre punt de vista.

Jo, personalment, m'estimaria més que la Diada fos altre dia, però no accepto les crítiques espnyolistes que després celebren la "conquista de América" o "la incorporación de Mallorca a la Cristiandad"...Per tant, aquesta és la Diada que tenim ara, la que commemora el nostre naixement com a poble. Amb tots els nostres encerts i errors encara resistim, a un contexte globalitzat, en mig d'Europa Occidental, en mig d'una societat capitalista postmoderna...I això és el que commemoram el proper dia 31 de desembre!!

Ara bé, esperem que la celebrem per pocs anys més; i que la propera data de la Diada sigui el Dia de la Independència!!

mireia ha dit...

ja ho deia la Pantoja: Como una ola... je je, m'ho has posat en safata xaval. A vore si ens veiem prompte que per ací ja tenim ganes!

mireia ha dit...

ja ho deia la Pantoja: Como una ola... je je, m'ho has posat en safata xaval. A vore si ens veiem prompte que per ací ja tenim ganes!

Alfredo Leopoldo Manfredi Torrecuadrada ha dit...

Ja, ja, ja... Como una ola, vino la estelada, como una oooooolaaaaaaaa!!!

Marc Peris ha dit...

A vore, esteu comparant la nostra sacrosanta bandera, traçada amb la sang dels nostres màrtirs catalans, i brodada després d'anys i anys de paciència, sobre el cor de tots els patriotes de bé, esteu comparant dic, aquest símbol sagrat, amb un engendre musical, fruit d'un ésser que eminents científics utilitzen com a prova vivent de les tesis de Darwin?
Una dona que alguns cataloguen com a un autèntic Homo antecesor de hui en dia, la qual emet sorolls guturals per reproduir-se, després els grava i els trobeu en un lloc ritual, un lloc de poder, un lloc, com ho diria? Bé, digam-ne gasolinera?
Home, no fotem, cada vegada que blasfemeu, la moreneta plora!

mireia ha dit...

eh poca broma amb la Pantoja xaval!