diumenge, 13 de setembre del 2009

El negoci de la prostitució


Ací teniu una nova il·lustració per a un article de na Carol sobre la darrera polèmica al voltant de la prostitució. Per a mi el tema està clar, l'explotació sexual no és cap joc. La majoria de dones són treballadores extorsionades per màfies, sense seguretat social, sense dies de vacances, exposades a tot tipus de perills, i aguantant als proxenetes, que els fan d'ETT, quedant-se una part substancial del seu benefici.
Sí, existeix la prostitució voluntària, però és una gota enmig de l'oceà. Que es podria legalitzar la prostitució? Doncs sí, encara que no estic massa segur que això les protegís de la seua clientel·la. Tammateix, sempre és millor treballar per a ú mateix, i així tindrien una cobertura social necessària. També estarien millor en locals, però lluny d'explotadors de l'estil d'ANELA, xiringuito del mafiós i ultrafatxa El Cojo, kapo d'España 2000.
Baix de casa, cada dia hi ha desenes de prostitutes a ple dia, de tot tipus d'orígens, però tenen una fet en comú: la classe social. Estan exposades a tot, i la veritat, és una imatge quotidiana molt dura.
El debat està servit.

9 comentaris:

Vicent Terol ha dit...

Cal denunciar l'explotació. Però no sols al món de la prostitució: també a altres àmbits laborals, com els treballadors del camp, els obrers, la gent que està de peó a diverses fàbriques...

Aquest debat està enverinat. Des d'una perspectiva suposadament progre -encapçalada ara pel diari Público- s'està llançant el missatge que la prostitució en sí és sinònim d'explotació. I això no és cert.

La prostitució, quan és voluntària, és tan legítima com qualsevol altre treball. Demonitzar el concepte és quelcom que no farà gràcia a moltes dones -i també homes- que viuen d'això.

Marc Peris ha dit...

Si, això és cert, però com dic al post, es tracta d'una gran minoria. La realitat és la que és, i la majoria de la prostitució és tràfic de carn.
Ara bé, si hi ha dones que ho fan, i conten amb cotització a la seguretat social, dret a sindicar-se, i el seu benefici és seu, la cosa canvia.
Potser el millor pas és legalitzar la prostitució. Però la cosa no pot seguir així.

Marc Peris ha dit...

En tot cas, aquestes persones han de ser tractades com a treballadores, i no com un producte. Aquest és el sentit de la il·lustració.

Vicent Terol ha dit...

La il·lustració em sembla apropiada -i està molt bé, de veritat- quan parlem de prostitució a la força.

Però vivim a una societat on el mateix concepte de prostitució és pejoratiu.

Què hi ha de mal en un pacte on una dona -o un home- ofereix uns serveis sexuals a canvi de diners? El tòpic consistent a dir que "es ven" el cos és una mentida. La prostituta no es ven: utilitza el seu cos durant un temps determinat. Però també l'utilitza un fisioterapeuta, un obrer, una treballadora de la neteja...

No tinc xifres per a dir si la prostitució voluntària és majoritària o no. Però ací el perill del debat està en el mateix concepte de prostitució: satanitzat hui per hui.

mireia ha dit...

El cas és que molts homes que fan ús de la prostitució no ho veuen així, i pensen que pel simple fet de pagar, les dones els pertanyen durant x temps i poden fer amb elles el que siga. Pense que la legalització és necessària, perquè la prostitució existeix i aquestes treballadores estan exercint totalment desamparades, però d'ahi a que la societat faça un canvi de mentalitat i arribe a vore la prostitució com un acord comercial com qualsevol altre on el venedor te tants drets com el comprador...De fet mira el que ha passat amb la llei sobre la violència de gènere: ara és il·legal sotmetre a una dona dins una relació sentimental, i això no ha suposat una disminució de la violència cap a les dones.

aurora ha dit...

Uff. Marc planteja un tema molt complicat. Pot ser massa, per a deixar un o dos comentaris, però ho intentaré.
Per a començar, Marc, no sé d'on treus les "estadístiques" en les que et bases per a afirmar el que afirmes. Precisament, les estadístiques en este àmbit són sempre aproximatives, estimatives, com no poden ser d'altra manera, donada que l'activitat no té cap tipus de regulació. Depen de qui les faça "diran" una cosa o altra. M'explique. Si, per exemple, un estudi es fa des d'una òptica abolicionista, es considera que TOTES són víctimes. De fet, per a esta "vessant" feminista no hi ha prostitutes o treballadores del sexe, sinó sols dones prostituïdes. En canvi, altres feministes, diuen que, precisament, la tracta i la prostitució forçada és minoritària (i que, per suposat, s'ha de perseguir).

Per tant, estic d'acord amb Vicent, almenys parcialment. Pense, com Espe, qui m'ho anava a dir!, que la prostitució o si preferiu, el treball sexual, s'ha de regular amb la finalitat de que les dones que ho practiquen com el seu mitjà de vida (molt més lucratiu en molts casos que els treballs que podrien tenir per ser dones, joves, immigrants, etc.) tinguen seguretat.

De totes maneres, no és que ho diga jo, és que és el que volen les treballadores del sexe, a les que mai s'escolta i a les que es vol allunyar dels barris simplement perquè "molesten", "fan lleig", etc.

I per acabar el meu rotllo patatero, acabe amb unes paraules de Luz Sanchis que m'agraden molt:

La aspiración de abolir la prostitución no es realista. Como se suele decir, lo que no puede ser no puede ser y, además, es imposible. Ningún gobierno ha cogido el toro por los cuernos. Solo parches. En algunas ciudades se multa a las que ejercen en la calle. Una forma de ilustrar la expresión “encima de jodida, apaleada”.
Mientras las putas callejeras tienen que pagar multas, el Ejecutivo limpia la vía pública y hace caja. También se lucra gracias a las que trabajan en clubes de alterne. El apaño beneficia a muchos, fundamentalmente, a los empresarios de estos locales con licencia de discoteca u hotel.
Los alcaldes dicen que luchan contra la explotación pero solo les importa la del centro, donde hay turistas. Asegurar que todas las prostitutas lo son porque se las obliga denota suficiencia moral. La de negar la voz a las únicas que pueden saber por qué una mujer se acuesta con alguien por dinero.

Pel que fa als puteros, m'abstindré de donar la meua opinió.

Salut a totes!

Vicent Terol ha dit...

Interessant el que apunta Aurora: no se sol escoltar a les (majoritàriament són "les") prostitutes.

Valérie Tassso és escriptora, sexòloga i ex-prostituta. En realitat ella critica el fet que se la qualifique d'ex-prostituta, perquè diu que això demostra que ser prostituta no és, a la nostra societat, sinònim de practicar una activitat durant un temps, sinó un estigma de per vida.

Quan li pregunten a ella què opina sobre l'assumpte, i li donen a triar entre abolició, regulació o prohibició, Valérie opta per una quarta resposta: rehabilitació moral.

Com diu la francesa, no és convinent regularitzar la prostitució sense, abans, rehabilitar moralment la imatge de la dona que ofereix sexe a canvi de diners. I ací enllace amb la línia de Mireia: "Quan la gent veja una prostituta dirà: 'mira, una puta que paga impostos'", apunta Valérie Tasso.

Cal primer eliminar l'estigma, fer veure que un acord voluntari on una dona -o un home- ven el seu talent en relació al sexe no és indigne en sí mateix. És indigna l'explotació, però aquesta es dóna també a altres treballs.

Sobre les opinions de Valérie Tasso: http://www.elmundo.es/elmundo/2008/09/20/television/1221935098.html

Marc Peris ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Marc Peris ha dit...

A vore, si us fixeu des del principi he defensat la regulació del treball. Pense que només així, com dic més amunt, és possible la dignitat de les treballadores del sexe. I dic que s'ha de tractar els i les prostitutes com a treballadores i no com a producte.
Sobre el fet de si són majoria o no, evidentment es tracta d'una percepció subjectiva ( de la mateixa manera que no es pot parlar d'opcions voluntàries en matèria d'estadístiques ). Però jo considere que la qüestió de classe també suposa una coacció per a exercir.
Per acabar, l'assumpte de la prostitució al carrer ( o bé carreteres, polígons etc.) sí que he de dir que estic completament en contra, en primer lloc per les condicions de les prostitutes, per l'explotació i o violència que pateixen i la indefensió, de les quals he estat testimoni en més d'una ocasió.
Per si voleu llegir l'article:
dBalears. 14-09-09